U poplavljenim područjima, prioritet će biti obnova domova

Građani će za obnovu svojih domova, koji su oštećeni u poplavama, dobijati između 120.000 i 600.000 dinara, u zavisnosti od stepena štete, izjavio je direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

Foto: pixabay

Blagojević je rekao da će posle poplava, u kojima je, prema grubim procenama, pričinjena šteta od 25 miliona evra, prioritet biti obnova domova, dok će popravke mostova i puteva pričekati izveštaje sa procenama koje treba da dostave lokalne samouprave, prenose „Večernje novosti“.

On je dodao da će Kancelarija za javna ulaganja u četvrtak pred Vladu Republike Srbije izaći sa Programom obnove objekata zbog poplava, nakon čega može da krene isplata pomoći građanima.

„Građani su pozvani da prijave štetu, a opštine već rade i procenjuju u kom stepenu su objekti oštećeni. Imamo pet kategorija – od najmanje za koju je predviđena pomoć od 120.000 dinara, do najveće štete za koju se planira iznos od 600.000 dinara“, rekao je Blagojević.

On je istakao da prve procene pokazuju da je u poslednjim poplavama oštećeno oko 1.000 kuća.

„Kada opštine izdaju rešenja, Kancelarija će uplatiti sredstva direktno na račun korisnika“, objasnio je Blagojević.

Kako je naveo, od 22 opštine, u kojima je proglašeno stanje elementarne nepogode, najugroženije su Kraljevo i Guča, jer je poplava napravila štetu na celoj njihovoj teritoriji.

„U Kraljevu su poplave oštetile 460 stambenih objekata, a u Guči oko 250. Građani nemaju razloga za brigu, sredstva su obezbeđena“, poručio je Blagojević.

„Večernje novosti“ dodaju da je, pored oko 1.000 kuća, u poplavama oštećeno oko stotinak mostova i nekoliko stotina kilometara puteva.

Izvor: Večernje novosti, Tanjug

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti