U planu sanacija pet deponija u Hrvatskoj

deponija pressonline.rs

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Hrvatske dalo je saglasnost za projekat sanacije deponija Papuk u Vinkovcima, dok je u procesu odobrenja projekat sanacije deponije Donji Picudo u Umagu, a raspisan je i poziv za dostavljanje predloga projekata za sanaciju deponija u Lovasu, Svilajncu i Ludbregu.

Za sanaciju deponije Papuk u Vinkovcima opredeljeno je 45,1 miliona kuna, odnosno oko 5,8 miliona evra. Evropska unija sufinansiraće 85 odsto realizacije ovog projekta, dok će ostatak sredstava obezbediti Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost. Nakon sanacije deponije, prostor će postati javna zelena površina.

Kada je reč o sanaciji deponija u Lovasu, Svilajncu i Ludbregu, potrebno je da gradovi i opštine podnesu predloge sanacija do 15. marta 2016. godine. Opredeljena sredstva za ove sanacije iznose 50,4 miliona kuna, odnosno oko 6,5 miliona evra, a finansiraće će se realizovati po istom modelu kao za deponiju Papuk u Vinkovcima.

Procenjena vrednost projekta sanacije deponije Donji Picudo u Umagu iznosi 17,2 miliona kuna, tačnije oko 2,2 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: pressonline.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti