U planu izrada prostornih planova područja posebne namene za NP „Fruška gora“ i Predeo izuzetnih odlika „Karaš-Nera“

18022016_Sednica_Vlade 01

U četvrtak 18. februara 2016. godine održana je sednica Pokrajinske vlade na kojoj su usvojeni predlozi pokrajinskih skupštinskih odluka o izradi prostornih planova područja posebne namene za Nacionalni park „Fruška gora“ i predeo izuzetnih odlika „Karaš-Nera“.

Kako je saopšteno, prostornim planovima će biti defininsani ciljevi planiranja, korišćenja i uređenja prostora, ali i strateški prioriteti u budućnosti vezani za održivi razvoj. Istaknuto je da će planovi sadržati i Stratešku procenu uticaja Prostornog plana područja posebne namene na životnu sredinu.

Nacionalni park „Fruška Gora“ je najstariji nacionalni park u Srbiji, a izrada Prostornog plana područja posebne namene za ovaj nacionalni park je uslovljena donošenjem Zakona o nacionalnim parkovima kojim su izmenjene dosadašnje granice i unutrašnje zoniranje i pregled mera sa dozvoljenim-zabranjenim-ograničenim aktivnostima. Plan će obuhvatiti 1559 kilometara kvadratnih u devet opština.

Predeo izuzetnih odlika „Karaš-Nera“ proglašen je 2015. godine, a područje je steklo i međunarodni značaj po IBA programu u okviru BirdLife International, dok je njegov dunavski deo proglašen za Ramsarsko područje „Labudovo okno“. Plan će obuhvatiti 230 kilometara kvadratnih u okviru opštine Bela Crkva sa najvažnijim lokalitetima Nera, Karaš i Mali Pesak. Navedeno je da će Prostorni plan područja posebne namene značajno unaprediti očuvanje jedinstvenih prirodnih karakteristika predela, razvoj prekogranične saradnje, korišćenje evropskih fondova, negovanje lokalne tradicije, kulture i običaja u funkciji održivog razvoja lokalne ekonomije.

Nosilac izrade prostornih planova je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, a obrađivač Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje „Zavod za urbanizam Vojvodine“, dok su sredstva obezbeđena iz Pokrajinskog budžeta.

Sandra Jovićević

foto: vojvodina.gov.rs

izvor: vojvodina.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti