Vojvodina: U planu dva gasovoda i sistem za preradu otpadnih voda

Foto: skupstinavojvodine.gov.rs

Na svojoj 13. sednici, Odbor za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, razmotrio je i usvojio predloge tri pokrajinske skupštinske odluke o izradi prostornih planova područja posebne namene, sa elementima detaljne regulacije.

U pitanju su: Predlog pokrajinske skupštinske odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora transportnog gasovoda Futog – Beočin sa elementima detaljne regulacije, Predlog pokrajinske skupštinske odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora distributivnog gasovoda Rivica – Jazak – „Letenka“ sa elementima detaljne regulacije, kao i Predlog pokrajinske skupštinske odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u slivu reke Save u regionu Srema.

Kada je reč o izradi Prostornog plana koji se odnosi na izgradnju infrastrukturnog koridora transportnog gasovoda Futog –Beočin, u obrazloženju je rečeno da je cilj stvaranja planskog osnova za izgradnju novog transportnog gasovoda, rešavanje višegodišnjeg problema u vezi sa magistralnim gasovodom visokog pritiska u ovom delu Srema. Naime, izgradnjom tog gasovoda obezbediće se stabilno snabdevanje gasom potrošača na području Petrovaradina, Sremske Kamenice, Sremskih Karlovaca i naselja u opštini Beočin.

Prostorni plan infrastrukturnog koridora distributivnog gasovoda Rivica – Jazak – „Letenka“, obuhvatiće više katastarskih opština u opštinama Beočin, Irig i u Gradu Sremska Mitrovica. Njegova izgradnja će doprineti prostornoj i energetskoj integraciji opštine Irig u energetski sistem Republike Srbije, redovnom i bezbednom snabdevanju gasom potrošača, kao i snabdevanju turističkog lokaliteta „Letenka“, čime se u energetskom smislu podiže standard funkcionisanja ovog turističkog lokaliteta.

Izradom Prostornog plana područja za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u slivu reke Save u regionu Srema, u potpunosti će biti obuhvaćene lokalne samouprave Ruma, Pećinci, Sremska Mitrovica, Šid i Irig. Cilj je zaštita sliva reke Save, zaštita izvorišta za vodosnabdevanje, kao i zaštita životne sredine, rečeno je u obrazloženju na sednici.

Odbor za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine je na današnjoj sednici razmotrio i prihvatio Izveštaj o ostvarivanju Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine za 2015. i 2016. godinu. Na sednici je donet i Godišnji program rada ovog Odbora za 2018. godinu.

izvor: skupstinavojvodine.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti