U planu iskorišćenje geotermalne energije u osnovnim školama u Doboju

Ambasador_Česke graddoboj.orgU utorak 6. oktobra 2015. godine gradonačelniku Doboja gospodinu Obrenu Petroviću uručena je dokumentacija za projekat „Upotreba obnovljive geotermalne energije u gradu Doboju“.

Gospodin Petrović je ovom priliko istakao da je bitno sledeće godine krenuti sa implementacijom ovog projekta, odnosno toplifikacijom osnovnih škola u Boljaniću i Ševarlijama. Kako je naveo, realizaciju ovog projekta finansiraće Češka razvojna agencija i grad Doboj.

Ambasador Češke u Bosni i Hercegovini njegova ekselencija gospodin Jakub Skalnik izjavio je da projekat ima za cilj razvoj obnovljivih izvora energije na teritoriji grada Doboja. Prema njegovim rečima, Češka razvojna agencija će do kraja 2015. godine raspisati tender za odabir izvođača za realizaciju projekta toplifikacije osnovnih škola. On je podsetio da je prva faza ovog projekta koja je podrazumevala istraživanje geotermalnih potencijala završena 2013. godine, druga faza je upravo završena, dok se očekuje da treća faza bude realizovana tokom 2016. godine.

Predstavnik kompanije „Geotest“, koja je implementator projekta, gospodin Damir Kasum istakao je da postoje dobri uslovi za iskorišćenje hidrogeopotencijala na teritoriji škola u Boljaniću i Ševarlijama. On je dodao da je period iskorišćenja potencijala više od 10 godina.

Projekat „Upotreba obnovljive geotermalne energije u gradu Doboju“ započet je 2013. godine, a njegova realizacija očekuje se krajem 2016. godine. Izradu dokumentacije za projekat finansirali su program saradnje Češke i Bosne i Hercegovine Inostrana razvojna saradnja Republike Češke i grada Doboj, a njena vrednost iznosila je oko 1,2 miliona KM (preko 610 hiljada evra). Implementaciju projekta sprovodi kompanija „Geotest“ u saradnji sa gradom Dobojem i Lokalnom akcionom grupom regije Doboj.

Sandra Jovićević

foto: graddoboj.org

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti