U planu formiranje Mešovitog energetskog komiteta Republike Srpske i Srbije

djokic antic mre.gov.rs

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske gospodin Petar Đokić sastali su se u petak 18. septembra.

Ovom prilikom istaknuto je da će Srbija i Republika Srpska formirati Mešoviti energetski komitet koji će se baviti realizacijom zajedničkih energetskih projekata, a čiji će prvi sastanak biti održan 10. oktobra 2015. godine u Banja Luci. Kako je navedeno, u planu je realizacija elektroenergetske konekcije Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i projekata realizacije hidroelektrana na srednjoj Drini.

Gospodin Antić je izjavio da je u planu realizacija projekata HE Kozluk i HE Drina 1, 2 i 3, za šta je potrebna saradnja sa Italijom. Dodao je i da se na prvom sastanku Mešovitog energetskog komiteta očekuje usaglašavanje stavova, kao i razmatranje mera za ublažavanje sankcija Energetske unije zbog nerešenih problema između Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Gospodin Đokić istakao je da je Republika Srpska donela Strategiju razvoja energetike do 2030. godine, definisala pitanje gasa Zakonom o gasu, a trenutno se čeka odgovor Italije kada je reč o izgradnji hidroelektrana na srednjoj Drini. On je dodao da ako Italija nije više zainteresovana za ove projekte, Republika Srpska će naći nova rešenja kako bi se oni realizovali. Prema rečima gospodina Đokića, krajem ove godine očekuje se puštanje u probni rad nove termoelektrane snage 300MW koja predstavlja jedan od najvećih energetskih projekata u regionu.

Sandra jovićević

foto: mre.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti