U PKS počeo drugi ciklus obuka za energetsku efikasnost u stambenim zgradama

Foto-ilustracija: Unsplash (darya-jum)

Ekspertskom obukom trenera, u Privrednoj komori Srbije započeo je drugi ciklus treninga  na temu  „Uloga upravnika i lokalne zajednice u programu energetske sanacije stambenih zgrada’’, koji su namenjeni  profesionalnim upravnicima zgrada. Obuke realizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) u okviru USAID-ovog projekta „Bolja energija’’.

„Ekspertska obuka trenera obuhvata pripremu projekta iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u zgradarstvu. Polaznici će kroz ovaj ciklus obuka steći nova znanja o korišćenju softverskih alata za razvoj projekata energetske efikasnosti (EE), nabavkama, finansijskim alatima i analizama, kao i izradi studija slučaja za primenu obnovljivih izvora energije u stambenim zgradama, pripremi i realizaciji projekata u ovoj oblasti“, kaže Ivana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju Privredne komore Srbije.

Pročitajte još:

Ističe da je prethodne obuke završilo oko 400 profesionalnih upravnika, opštinskih energetskih menadžera i službenika lokalnih samouprava zaduženih za stambena pitanja, kao i da će u ovom ciklusu obuka, posebna pažnja biti posvećena rodnoj ravnopravnosti i socijalnoj inkluziji.

Aleksandra Stanivuković, vođa tima za energetsku efikasnost pri USAID-ovom projektu „Bolja energija“ kaže da je ovaj projekat usmeren na poboljšanje energetske efikasnosti u višestambenim zgradama na opštinskom nivou, kao i na povećanje korišćenja energije iz obnovljivih izvora u Srbiji. Ističe da je odziv i zainteresovanost polaznika za prvi krug obuka bio iznad očekivanja, kao i da se nada nastavku saradnje i novim aktivnostima na projektu.

Drugi krug obuka biće realizovan od 5. do 14. septembra u Beogradu, Somboru, Novom Sadu, Zaječaru, Nišu, Kragujevcu i Užicu.

Izvor: PKS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti