Svaka zgrada bez obzira na starost imaće energetski pasoš

Foto-ilustracija: Pixabay

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji, donele su novu obavezu: sve zgrade, bez obzira na starost, moraće da imaju energetski pasoš. Taj dokumet treba tražiti na uvid jer vlasnicima, kupcima i zakupcima stana ili druge nekretnine, energetski pasoš daje jasnu sliku o potrošnji energije, i uvid u potrebna ulaganja pri rekonstrukciji objekata.

Energetski pasoš sadrži podatke o energetskom razredu u koji je objekat svrstan po potrošnji energije, a takvih razreda je osam. Energetski najefikasnije zgrade najviše štede energiju za grejanje i hlađenje i imaju oznaku A+ a najniži razred je G. Taj dokument je deo tehničke dokumentacije i uslovljava i investitore.

„Svi objekti koji se zidaju ili saniraju, ne mogu da dobiju upotrebnu dozvolu bez energetskog pasoša. U Ministarstvu smo primetili potrebu da u narednom periodu vršimo kontrole da li ono što stoji u pasošu odgovara stanju na terenu“, kaže Dušan Radonjić, v.d. pomoćnika ministra GSI za stabenu i arhitektonsku politiku, komunalne delatmnosti i energetsku efikasnost.

Energetski pasoš pored stabenih i poslovnih zgrada važi i za idividualne kuće, a za sada izuzete su vikendice i privremeni objekti do dve godine. Izdaje se posle detaljne analize objekta, a cena pasoša je – od 100 do više stotina evra u zavisnosti od tipa i veličine objekta. Svi pasoši su dostupni u Cetralnom registru, Ministrstva građevinarstva. A od 2013, izdato je više od 12.000 energetskih pasoša.

Pročitajte još:

„Građani mogu jednostavnim pretraživanjem na Guglu da provere, postoji onlajn servis ili prema broju katastarske parcele ili prema adresi na kojoj se objekt nalazi. Potpuno je slobodan pristup i fizičkim i pravnim licima“, kaže Radonjić.

Istraživanja pokazuju da 85 odsto stabenih zgrada ne zadovoljava uslove energetske efikasnosti. Zato Vlada nastavlja da subvencioniše mere energetske efikasnosti i domaćinstava i javnih objekata.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, obišla je u Kragujevcu i Kraljevu škole u kojima su u toku radovi energetske sanacije.

„Pričamo pre svega o boljoj izolaciji, zameni stolarije. Osim zamene vrata i prozora,vrata, pričali smo o utičnicama to su stare škole sa po jednom utičnicom u učionicama što je neodrživo danas kada imamo pametne uređaje. Škola će plaćati manje račune za struju i grejanje za nekih 40 odsto, a emisija ugljen-dioksida će se smanjiti za nekih 60 posto“, kaže ministarka Dubravka Đedović.

Energetska efikasnost označena je kao javni interes i ta oblast zakonski se usklađuje sa sve oštrijim direktivama Evropske unije.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti