U kosmos lansiran Sentinel-2b, satelit koji prati zagađenje i klimatske promene (FOTO) (VIDEO)

Foto: ESA

U okviru Kopernikus programa posmatranja planete, Evropska svemirska agencija (ESA) lansirala je u ponedeljak, 6. marta u zemljinu orbitu svoj peti satelit, po imenu Sentinel-2B (Stražar).

Satelit težak 1,1 tonu, uspešno je lansiran iz Francuske Gvajane, a opremljen je multispektralnom kamerom koja ima zadatak da beleži promene u zemljištu i vegetaciji na Zemlji.

Zajedno sa svojim prethodnikom iz 2015. godine, satelitom Sentinel-2A, donosiće nam vrlo precizne podatake koji mogu biti korišćeni u poljoprivredi i istraživanjima klimatskih promena i životne sredine.

Sentinel-2B imaće poseban zadatak da prati zagađivanje jezera i priobalnih voda i nadgledanje promena na planeti, a informacije koje budu pristizale s njega pomoći će stručnjacima u pravljenju mapa prirodnih katastrofa kao što su poplave, erupcije vulkana i oblasti koja su pogodila klizišta.

Evropska svemirska služba saopštila je da sateliti iz programa Copernicus sada imaju moć da naprave fotografiju cele Zemlje za samo pet dana, što je dva puta kraće nego pre.

Pogledajte kako je izgledalo lansiranje satelita Sentinel-2A:

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti