U Karlovcu predstavljen projekat Od izvora do mora

Foto: fzoeu.hr

Uoči Dana planeta Zemlje, u Karlovcu je započeo projekat Od izvora do mora kroz koji će kompanija Coca-Cola u saradnji s Fondom i ekološkim zadrugama do kraja godine na 15 lokacija sprovesti akcije čišćenja okoline. Cilj projekta je podići svest građana o važnosti odgovornog odlaganja ambalaže i očuvanju prirode i okoline.

Na predlog Fonda, Coca-Cola je za partnera prve akcije u Karlovcu odabrala Zadrugu za lokalni razvoj “Turbina promena”. Uz stotinjak Karlovčana aktivni učesnici događaja bili su, uz direktora Fonda Dubravka Ponoša, i ministar zaštite okoline Tomislav Ćorić, župan Damir Jelić, gradonačelnik Damir Mandić i direktor franšize za Hrvatsku, BiH i Sloveniju u Coca-Coli Adrio Luc Santandreo. Svi zajedno su na obali Korane skupljali odbačeni otpad koji su zatekli na lokaciji.

Ministar Ćorić kazao je kako se tom akcijom podiže svest o očuvanju lepote Hrvatske i kako je važna uloga svakog pojedinca, kao i sve druge aktivnosti u području upravljanja otpadom. Od državnog do lokalnog nivoa svima nam treba biti cilj da se do 2020. godine dostigne planirano razvrstavanje otpada, rekao je Ćorić.

Direktor Ponoš je izjavio da se akciji odazvao jer svaki čovek ima odgovornost prema okolini i svojim svakodnevnim ponašanjem treba doprineti da on bude u što većoj meri očuvan. To se odnosi i na kompanije tako da je pohvalno kad kompanije pokreću društveno odgovorne inicijative poput ove. U ovoj konkretnoj akciji pokupili smo otpad iz prirode koji su bacili neodgovorni pojedinci, no kontekst je puno širi. Želimo poslati poruku da „OTPAD NIJE ZA BACIT!“ i da ga treba zbrinjavati na ekološki način, istakao je Ponoš.

Adrio Luc Santandreo iz Coca Cole pozvao je ekološke zadruge širom Hrvatske da se jave njihovoj kompaniji kako bi na još 14 mesta organizovali akciju, te je rekao da će one zadruge koje po odazivu građana i po količini prikupljenog otpada po učesniku budu najuspešnije biti nagrađene novčanim iznosima od 15.000, 10.000 i 5.000 kuna.

izvor: fzoeu.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti