U julu u Podgorici vazduh čist

Foto: Pixabay

Analize vazduha u julu, mesecu sa rekordnim brojem požara na teritoriji glavnog grada, nisu pokazale povećan stepen štetnih materija. Iako, prema subjektivnom osećaju Podgoričana vazduh nije bio čist, a često se moglo primetiti i kako vetar nanosi pepeo, zagađujuće čestice nisu bile prisutne u povećanoj meri.

Agencija za zaštitu životne sredine objavila je izveštaj o kvalitetu vazduha tokom prethodnog meseca, koji pokazuje da su sve vrednosti merenih čestica bile u granicama normale. Sve jednočasovne srednje vrednosti azot-dioksida tokom merenja u julu mesecu su bile ispod propisane granične vrednosti. Sve srednje dnevne vrednost suspendovanih čestica PM10 tokom meseca jula su bile ispod propisane granične vrednosti, navodi se u izveštaju koji je za Agenciju radio Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI).

Koncentracija PM10 čestica, čija je propisana granična vrednost za srednju dnevnu vrednost 50 mikrograma po metru kubnom, bila je najviša tokom 21. jula 2017. godine i iznosila je 49,46 mikrograma po metru kubnom.

Međutim, tokom prethodnog meseca nije mereno prisustvo benzena, a u izveštaju se navodi da je razlog kvar na mernom instrumentu. Tokom čitavog mjeseca nije redovno mereno ni prisustvo azotnih oksida i ugljen-monoksida u vazduhu. Sa merenjima azotnih oksida i ugljen-monoksida je prekinuto 10. jula, zbog redovnog godišnjeg servisa i umeravanja mernih instrumenata, precizirano je u mesečnom izveštaju.

izvor: vijesti.me

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti