U Italiji opala proizvodnja maslinovog ulja zbog klimatskih promena

Foto-ilustracija: Pixabay

Godina 2018. je za proizvodnju maslinovog uljaItaliji bila jedna od najgorih do sada zabeleženih. Proizvodnja ulja je zbog klimatskih uslova opala za 57 odsto.

Južna oblast Pulja (Puglia) je najviše pogođena. U njoj je, naročito zbog snega u martu, proizvodnja opala za oko 65 odsto. Iz Pulje dolazi oko polovine italijanskog maslinovog ulja.

Italijanski institut Ismea, koji se bavi poljoprivrednom i prehrambenom industrijom, saopštio je da je proizvodnja maslinovog ulja u 2018. iznosila 185 000 tona. To je drastičan pad u odnosu na 429 000 tona proizvedenih u 2017. godini. Uprkos problemima, očekivana proizvodnja stručnjaka za 2018. bila je 265 000.

Loše vreme u Italiji oštetilo je najmanje 25 miliona stabala maslina. Drugi fitosanitarni problemi uključuju bakteriju „ksilelu“ koja je napala maslinjake.

Pad proizvodnje uzrokovao je rast cena, pa je tako ekstra devičansko ulje u decembru koštalo oko 40 odsto više nego u junu.

Uprkos negativnom rezultatu i izneverenim očekivanjima, Italija zadržava drugu poziciju najvećih proizvođača za 2018/19.

Španija ostaje svetski lider, sa procenjenom proizvodnjom od 1,6 milijardi kilograma, što čini više od polovine svetske proizvodnje.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti