U Indiji otvorena prva bolnica za slonove

U severnoj indijskoj državi Utar Pradeš otvorena je prva bolnica za slonove, koja je opremljena najsavremenijim sredstvima za lečenje ovih životinja važnih za indijsku kulturu, a koja uz to privlači lokalne i strane turiste.

Foto-ilustracija: Unsplash

U bolnici, otvorenoj u petak (16. novembra 2018. godine) u svetom hinduističkom gradu Maturi, jedan od prvih pacijenata je četrdesetdevetogodišnja slonica Aša, koja je postavila svoju levu prednju nogu na stalak kako bi joj lekar sanirao povredu, dok su posetioci sve snimali mobilnim telefonima, prenosi Rojters.

Nova bolnica, koja se prostire na više od 12.000 kvadratnih metara, opremljena je, između ostalog, bežičnim digitalnim rendgenskim uređajem, aparatom za termografsko snimanje, ultrasonografskim uređajem i karantinskim prostorijama. Ova ustanova namenjena je lečenju povređenih, bolesnih i starih slonova.

Slonovi su važan deo indijske kulture i veoma su prisutni na festivalima i u svečanim povorkama na jugu zemlje, a koriste se i kao turističke atrakcije u severnim i zapadnim regionima.

Međutim, iako su poštovani kao kulturni i verski simbol u Indiji, slonovi su često zlostavljani, pa su oni neretko žrtve elektrošokova, železničkih nesreća, trovanja, kao i bespravnog lova, upozoravaju borci za prava životinja.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti