U funkciji sistem javnog iznajmljivanja bicikala u Banjaluci

Foto: banjaluka.rs.ba

Banja Luka se pridružila velikoj porodici svetskih gradova koji koriste sistem za javno iznajmljivanje bicikala. Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, ozvaničio je početak rada ovog sistema pod nazivom „BL bike“. Prvi korisnici sistema postali su banjalučki studenti kojima je gradonačelnik Radojičić uručio korisničke kartice.

U izjavi novinarima Radojičić je naglasio da je Banja Luka postala deo globalnog sistema, tzv. bike sheringa i da je 150. grad u svetu koji koristi sistem Next bike. Na četiri lokacije u gradu je ponuđeno 30 bicikala. Cene iznajmljivanja su popularne, godišnja karta iznosi 20 KM, a mesečna pet. Cilj je popularizacija zdravog načina života, da što više koristimo zdrave oblike prevoza, a što manje motorna vozila, rekao je Radojičić i dodao da se u ovaj projekat uklapa i usvajanje regulacionog plana za uži centar grada kojim je predviđeno sklanjanje gotovo svih parkinga sa saobraćajnica što će omogućiti više mesta za biciklističke i pešačke staze.

Menadžer kompanije Nextbike Sebastijan Slebuh iz Lajpciga, zahvalio je na toploj dobrodošlici i rekao da je njihova vizija da svet učine naklonjenijim zdravim i ekološki prihvatljivim načinima prevoza.

Zainteresovani korisnici mogu se registrovati putem interneta, preko mobilne aplikacije, direktno na terminalu ili dolaskom u prostorije Odeljenja za saobraćaj i puteve. Grad je organizovao i nagradnu igru putem Fejsbuka u okviru koje će biti podeljeno 5 godišnjih kartica.

izvor: banjaluka.rs.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti