U Diznilendu u Parizu gradi se najveća solarna nadstrešnica u Evropi

Foto-ilustracija: Pixabay

Diznilend u Parizu gradi solarnu elektranu od neverovatnih 67.500 solarnih panela. Do sada je instalirano 12.000 panela, planirano je da solarna elektrana bude završena do 2023. godine, a to će doprineti tome da Diznilend u potpunosti dekarbonizuje svoje snabdevanje energijom.

Kako se navodi u saopštenju ovog tematskog parka, izgradnja ove solarne elektrane je važan korak ka energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji. Prema planovima, na glavnom parkingu za posetioce biće izgrađena “jedna od najvećih solarnih nadstrešnica u Evropi”.

Solarna elektrana prostiraće se na području od 17 hektara, pokrivaće oko 9.000 parking mesta. Kako je u pitanju ogromna površina koju zauzima elektrana, stručnjaci procenjuju da će na godišnjem nivou proizvoditi 31 GWh električne energije, što odgovara potrošnji grada sa 14.500 stanovnika.

Glavi cilj kompanije je smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) za 750 tona godišnje. Čelni ljudi Diznilenda planiraju da 17 odsto trenutne potrošnje električne energije u parku bude pokriveno iz obnovljivih izvora energije. Nadaju se da će posetioci biti zadovoljni, jer će njihovi automobili u budućnosti u potpunosti biti zaštićeni od svih vremenskih prilika.

Diznilend u Parizu je prvi tematski park u Evropi u kom je izgrađeno postrojenje za prečišćavanje vode. Prečišćena voda koristi se za fontane, vodene površine, zalivanje, čišćenje. Ova kompanije je postavila jasne ciljeve, do 2030. godine žele da smanje emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte, ušteda vode, smanjenje otpada, održivi materijali i dizajn. Krajnji cilj je podizanje ekološke svesti posetilaca, a posebno edukacija dece o značaju zaštite životne sredine.

Diznilend u Parizu otvoren je 1992. godine i do sada ga je posetilo više od 320 miliona posetilaca iz celog sveta.

Milica Radičević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti