U Crnoj Gori potpisan ugovor za rekonstrukciju hidroelektrane „Perućica“

Foto: Elektroprivreda CG

Elektroprivreda Crne Gore je potpisala ugovor sa Nemačkom razvojnom bankom KfW za projekat rekonstrukcije i modernizacije Hidroelektrane „Perućica“. Ugovor vredan 33 miliona eura potpisali su izvršni direktor EPCG Igor Noveljić i Bodo Šmiling, glavni menadžer projekata KfW-a.

Prilikom potpisivanja ugovora, izvršni direktor EPCG je naglasio: “Elektroprivreda Crne Gore je prošle godine započela veliki petogodišnji ciklus investicija čija je implementacija u toku. Rekonstrukcijom i modernizacijom postojećih objekata omogućićemo stabilan rad i produženje radnog veka elektrana, a uvođenjem naprednih tehnologija i savremenih informacionih sistema upravljanja obezbediće se njihova automatizacija u celini i stvoriti mogućnosti pružanja sistemskih i pomoćnih usluga kako za elektro energetski sistem Crne Gore tako i na regionalnom tržištu. Naše opredjeljenje je, takođe, prema obnovljivim izvorima energije, u tom smislu planirana je izgradnja solarne i vetroelektrane. Takođe, ugradnja osmog agregata u hidroelektrani „Perućica“ predstavljaće značajnu novu količinu proizvedene energije. Zahvaljujem timu iz KfW-a koji su nam pružili stručnu i tehničku pomoć da dođemo do izuzetno povoljnog aranžmana za Crnu Goru“.

Za KfW potpisivanje ovog ugovora predstavlja nastavak uspešne saradnje sa EPCG: “Danas nastavljamo uspešnu saradnju u cilju podrške Crnoj Gori u obezbeđivanju pouzdanog snabdevanja energijom iz obnovljivih izvora i smanjenju emisije štetnih gasova. KfW i EPCG potpisuju danas ugovor vredan 33 miliona eura koji je deo novog KfW programa“Ozelenjavanje javne infrastrukture“ (“Greening Public Infrastructure“) za koji je KfW za Crnu Goru obezbedio 80 miliona eura povoljnih, subvencionisanih zajmova“, naveo je Bodo Šmiling, glavni menadžer projektaa.

Druga faza rekonstrukcije i modernizacije HE „Perućica“ obuhvata rekonstrukciju i modernizaciju hidromašinske i elektro opreme agregata A5, A6 i A7, hidromehaničke opreme zatvaračnica, opreme za hidrološko-hidraulička merenja, ugradnju integralnog informacionog sistema na nivou elektrane, rekonstrukciju i modernizaciju građevinskih objekata sistema – sanaciju i nadvišenje kanala Opačica i rekonstrukciju kanala Moštanica.

Direktor direkcije za razvoj u EPCG, Ivan Mrvaljević, naveo je da će tender za građevinski deo biti objavljen tokom oktobra/novembra, a početak radova očekuje se na proleće 2020. Tender za celokupan elektro-mašinski deo predviđeno je da bude raspisan početkom 2020. godine, a početak radova planiran je za početak jeseni 2020. godine.

Mrvaljević je najavio i projekat ugradnje osmog agregata: “Deo sredstava u iznosu od oko 700.000 evra iz ovog kreditnog aranžmana kredita KfW biće opredeljen za izradu projektne i tenderske dokumentacije za izbor isporučioca opreme i izvođača radova za agregat A8 nominalne snage od 58,5MW, čijom ugradnjom će se uvećati instalirana snaga elektrane sa 307 MW na 365,5 MW. Vrednost ovog projekta je procenjena na oko 23 miliona eura“.

Foto: Elektroprivreda CG

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, koja je iskazala svoje zadovoljstvo što će hidroelektrana „Perućica“ svoj 60. rođendan naredne godine proslaviti u velikim radovima, ali i dodala: “Posebno me raduje što će nam ovaj povoljni kreditni aranžman sa Nemačkom razvojnom bankom omogućiti i preduslove za ugradnju osmog agregata u hidroelektranu „Perućica“. Uvek nas raduje kad se povećava kapacitet postojećih hidroelektrana koji nemaju uticaja na životnu sredinu. Snaga 60MW je kapacitet skoro jednog proizvodnog objekta, to je draž starih elektrana, na koje smo ponosni i na kojima nam mogu zavideti i mnogo razvijenije zemlje“.

Izvor: Elektroprivreda Crne Gore

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti