U Amsterdamu otvorena najveća podvodna garaža za 11.000 bicikala

Foto-ilustracija: Unsplash (Jace & Afsoon)

U Amsterdamu je krajem januara zvanično otvorena najveća podvodna garaža za bicikle, a mesec dana kasnije i druga. Prvom garažom omogućeno je 7.000 parking mesta, a sa drugom još 4.000 novih.

Krov garaže iskorišćen je da se od njega napravi novo šetalište uz reku, a koje se nalazi ujedno i pored centralne stanice u Amsterdamu gde se sastaju vozovi, tramvaji i autobusi.

Osim što su značajne za građane, ove garaže su pažljivo osmišljene uzimajući u obzir i ekološki aspekt.

Velike staklene površine na stepeništu postavljene su kako bi se omogućilo propuštanje dnevnog svetla i smanjila potreba za prekomernom rasvetom u toku dana. Za izgradnju korišćen je ekološki prihvatljiv materijal, a kroz dizajn se vodilo računa i o biodiverzitetu u vodi. Uključujući drvo, prostirke od kokosovih vlakana i providni beton između podvodnih stubova, osigurane su površine na kojima mogu da rastu vodene biljke.

Pročitajte još:

Amsterdam je prepoznatljiv po svojim kanalima kojih ima preko 160. Uzimajući ovu informaciju u obzir, kao i to da se ove garaže nalaze pod vodom, na jedom zidu na interesantan način vizuelno je predstavljena povezanost Amsterdama i vode.

Ovaj kulturno-istorijski momenat odlikuju mape grada duž zida, horizontalno poređane jedne uz drugu. Na mapama je prikazan grad od njegovog nastanka do danas, na kojima se vide i kanali koji ga krase.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti