Da li će Berlin uskoro postati biciklistička prestonica?

Foto-ilustracija: Unsplash (Guus Baggermans)

Po uzoru na mnoge metropole u Evropi, u Berlinu se ubrzano radi na razvoju biciklističkih staza i unapređenju postojeće infrastrukture. Čelni ljudi prestonice Nemačke veliku pažnju posvećuju ovom projektu jer žele da podstaknu svoje stanovnike na zdrav, aktivan i klimatski prihvatljiv način kretanja. 

Stanovnici ovog grada, ali i svi posetioci, od nedavno mogu da uživaju u vožnji biciklističkom stazom koja se nalazi u samom centru grada. Potpuno ugođaj pruža im i to što imaju prednost u saobraćaju, jer u ovom delu grada dozvolu za vožnju automobila imaju isključivo stanari naselja.

Kako bi se biciklisti, a i ostali učesnici u saobraćaju snalazili, jasno su obeležene biciklističke staze, a ulice su dodatno označene biciklističkim simbolima. 

Biciklističkim ulicama mogu da saobraćaju automobili, kamioni i motocikli, ali samo u slučaju kada je to obeleženo posebnim znakom koji “dopušta” prolazak stanarima ulice i vozilima koja imaju opravdan razlog za prolazak (vozila hitnih službi i slično).

Pročitajte još:

Još jedan novina je i ta što biciklisti mogu da voze jedan pored drugog, a ne jedan iza drugog što je inače pravilo na biciklističim stazama. 

Maksimalna dozvoljena brzina je 30 kilometara na sat, a na biciklističkim stazama nema posebnih pravila prednosti, osim ako nije drugačije regulisano saobraćajnim znacima.

Po uzoru na Superblokove Barselone, Berlin izgradnjom biciklističkih staza želi da automobili postanu samo “gosti”, kako bi biciklisti imali prednosti, što bi trebalo da doprinese kvalitetnijem načinu života, smanjenju zagađenja, buke i kvalitetnijem vazduh.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti