TUNIS: Podnet zahtev za realizaciju solarne elektrane koja će proizvoditi energiju za evropsko tržište

Photo-illustration: Pixabay

Vodeća britanska kompanija u sektoru obnovljivih izvora energije „TuNur“ saopštila je nedavno da je podnela tuniškom Ministarstvu energije, rudarstva i obnovljivih izvora zahtev za realizaciju velikog projekta solarne elektrane u tuniškoj pustinji.

Revolucionarni projekat konvergentnih ogledala i solarnih panela biće izgrađen u području Rjim Maatoug, a deo proizvedene električne energije izvoziće se do Malte, Italije i Francuske kroz tri odvojena podmorska kabla. Kada dođe do evropskog kopna, proizvedena električna energija će se dalje distribuirati u Veliku Britaniju, Nemačku i Švajcarsku.

Projekat će sprovesti konzorcijum firmi koji sačinjava Nur Energie (50%), uz učešće nekoliko investicionih društava iz Tunisa i Malte.

Prema preliminarnim studijama, proizvodnja električne energije procenjuje se na oko 4,5 GV, što će biti dovoljno za pokrivanje potražnje barem 5 miliona domaćinstava u Evropi. Prva faza projekta, u vrednosti od oko 1,6 milijardi dolara, trebalo bi da bude završena i operativna do 2020. godine kada će se realizovati podmorski kabl na Malti.

Projekat „TuNur“ je pokrenut kao nastavak nemačke Desertec inicijative, čiji je cilj bio proizvodnja solarne energije u Severnoj Africi, i to u količinama dovoljnim za snabdevanje čak 15% Evropske unije do 2050. Procenjena vrednost ovog projekta bila je oko 400 milijardi evra, no zbog ekonomske krizne projekat je zaustavljen zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Izvor: croenergo.eu

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti