Trivan istakao značaj lobiranja u oblasti ekologije i važnost pošumljavanja radi adaptacije na klimatske promene

Foto: ekologija.gov.rs

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prisustvovao je juče obeležavanju 50. jubilarnog skupa Društva lobista Srbije, koje je bilo posvećeno pitanju zaštiti životne sredine kao faktora privlačenja investicija i poboljšanja međunarodnog položaja Srbije.

U svom uvodnom obraćanju ministar Goran Trivan je istakao da u Srbiji još uvek vlada pogrešna percepcija o lobiranju, ali ono je danas u oblasti životne sredine više nego potrebno, jer omogućava bolji protok pravih informacija, znanja i jačanje kompetencija. U oblasti životne sredine Srbiju čekaju velika ulaganja, i lobiranje može imati značajnu ulogu u ostvarivanju postavljenih ciljeva. Osnivanje Ministarstva za zaštitu životne sredine je dobar primer lobiranja za jednu temu koja je postala nacionalna, i gde svi možemo dati svoj doprinos, bez obzira na međusobne razlike, rekao je Trivan.

On je juče učestvovao i u akciji ozelenjavanja grada Beograda sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem, gde je istakao da Beograd prednjači u ozelenjavanju, ne samo u Srbiji, nego i u Evropi. Ovoliki broj sadnica koje je Beograd posadio govori o tome da se Beograd ozbiljno bavi adaptacijom na klimatske promene, koje su već na delu. Dokaz tome je da je ova godina druga najtoplija, a prethodna najtoplija i najsunčanija godina u Srbiji od kad se vrše merenja temperature u našoj zemlji, rekao je ministar.

Foto: ekologija.gov.rs

Nastavljajući akciju ozelenjavanja prestonice, gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je u novembru u centru Beograda zasađeno više od 100 stabala drveća, dok je od početka godine na teritoriji grada posađeno više od 4.800 sadnica, a u poslednje tri godine skoro 17.000 sadnica.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti