Objavljen javni poziv za dostavljanje inovativnih ideja koje će pomoći u borbi protiv klimatskih promena

Foto: klimatskepromene.rs

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, javni poziv lokalnim samoupravama, javnim i privatnim preduzećima, organizacijama civilnog društva i naučno-istraživačkim institucijama, da zajednički osmisle i predlože inovativne načine za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i borbu protiv klimatskih promena, na nivou gradova i opština. Javni poziv realizuje se u okviru projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“.

Javni poziv objavljen u okviru ovog petogodišnjeg projekta sastoji se od dva izazova: Izazov otvorenih podataka i Izazov za inovativna rešenja. Cilj prvog izazova je da se utvrde nedostaci u praćenju emisija GHG u lokalnim zajednicama širom Srbije i dobiju predlozi rešenja koje lokalne samouprave mogu da primene kako bi uspostavile kvalitetne i lako dostupne (otvorene) baze podataka o GHG. Drugi izazov poziva na predlaganje rešenja za smanjenje emisija GHG koje se emituju u procesu pružanja i korišćenja različitih javnih komunalnih usluga, uz istovremeni doprinos društveno, ekonomski i ekološki održivom razvoju.

Projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Partneri na Projektu su Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Vlada Kraljevine Švedske, Vlada Švajcarske, kao i drugi nacionalni partneri poput Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština. Projekat će doprineti ostvarivanju nacionalnih ciljeva koje je Republika Srbija preuzela kroz potpisivanje i ratifikaciju Sporazuma iz Pariza o promeni klime, i kroz proces pristupanja Evropskoj uniji.

Kao odgovor na upućeni Javni poziv, očekuju se softverska, tehničko-tehnološka rešenja i biznis modeli koji odgovaraju potrebama i prioritetima lokalnih samouprava. Predlozi treba da se odnose na energetiku, saobraćaj, upravljanje otpadom, poljoprivredu i slične oblasti u kojima se poboljšanja mogu ostvariti kroz: obezbeđivanje energije iz obnovljivih izvora; razvoj pametnih elektro-mreža; unapređenje upravljanja otpadom, reciklaže i proizvodnje energije iz otpada; energetski efikasnije javno osvetljenje; optimizaciju javnog saobraćaja i povećanje korišćenja nemotorizovanih vidova prevoza; uvođenje održivih sistema za osvetljenje, grejanje i rashlađivanje, energetsku efikasnost javnih zgrada i domaćinstava i sl.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti