Tribinom „Kakvu vodu pijemo?“ počeo „WATERFEST 2018“

 

Foto: Inženjeri zaštite životne sredine
Foto: Inženjeri zaštite životne sredine

U prostorijama Kulturnog centra Novog Sada u organizaciji udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“ juče je održana tribina „Kakvu vodu pijemo?“ kojom je otvoren četvrti po redu festival posvećen vodi i vodnim resursimaWATERFEST 2018“.

Na tribini su govorili prof. dr Sanja Bjelović, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, dr Srđan Rončević, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i Zoran Bojović, pomoćnik direktora za kontrolu kvaliteta JKP “Vodovod i kanalizacija” Novi Sad, dok je moderator tribine bio MSc Igor Jezdimirović, predsednik udruženja “Inženjeri zaštite životne sredine”.

Govornici su se složili da je pijaća voda u Vojvodini veliki problem, budući da jedna trećina stanovništva nema pristup ispravnoj vodi u svojim domaćinstvima. Istaknuto je da je kvalitet vode u Novom Sadu dobar, da se voda kontroliše i do 18 puta u toku dana, a da kvalitet one vode koju konzumiramo takođe zavisi od održavanja česme u domaćinstvima.

O bezbednosti upotrebe vode iz bunara na teritoriji Grada Novog Sada i Sremskih Karlovaca, sa kojih se analiziraju uzorci, građani i građanke mogu da se informišu putem internet stranice Instituta za javno zdravlje, gde se nalazi Izveštaj o ispravnosti voda za piće javnih bunara u vidu interaktivne mape.

Tribini je prisustvovalo više od 50 učesnika koji su dobili korisne informacije o problemima i kvalitetu pijaće vode u Vojvodini, problemima korišćenja postojećih bunara u Novom Sadu, kao i načinima pravilnog iskorišćavanja vode u punom kvalitetu u domaćinstvima.

WATERFEST 2018“  se održava od 4. do 7. jula u prostoru Letnjeg bioskopa Kulturnog centra Novog Sada.

Pored edukativne tribine, tokom tri dana festivala biće organizovan i bogat muzički program u želji da se na interesantan i mladima zanimljiv način ukaže na neophodnost zaštite i očuvanja vode i vodnih resursa.

Tribinu „Kakvu vodu pijemo?“ organizovalo je udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“  uz podršku Programa podrške civilnom društvu u oblasti životne sredine (CSOnnect) koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC) uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti