Tretiranje otpada umesto deponije u Vinči

Foto; Beoinfo/Predrag Mitic

Saglasnost Skupštine Beograda na konačni nacrt ugovora o javno-privatnom partnerstvu u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada omogućiće da se u pitanju deponije u Vinči konačno reaguje, rekao je gradski menadžer Goran Vesić na sednici gradske skupštine.

– Deponija je jedna od najugroženijih u Evropi i zato je bilo krajnje vreme da se reaguje. Ugovor je sproveden transparentno i ubeđen sam da smo uradili dobar posao za grad. Rešićemo se ekološke bombe kraj Dunava i konačno ćemo početi da tretiramo otpad – istakao je Vesić.

On se osvrnuo na događaje koji su prethodili današnjem nacrtu.

– Još 2001. godine Izvršni odbor Skupštine grada doneo je odluku o otpočinjanju procesa javno-privatnog partnerstva i traženja partnera za deponiju u Vinči. Taj proces trajao je do 2006, kada se upućuje zahtev Vladi Republike Srbije, koja donosi odluku o pokretanju postupka za deponiju u Vinči. Lokalni plan za upravljanje otpadom donet je 2011. godine na nivou grada, koji takođe potvrđuje javno-privatno partnerstvo za deponiju u Vinči. Nažalost, iako se u prethodnom postupku javilo više od 50 zainteresovanih kompanija, čitav proces je tada zaustavljen –  pojasnio je Goran Vesić.

Foto: Gradska čistoća

On je dodao da prema nacrtu ovog ugovora Grad Beograd u prve tri godine nema nikakvu obavezu, a nakon toga postoje različiti načini da se taksa nadoknadi, ali zasigurno neće ići iz budžeta, precizirao je Vesić.

Direktor Direkcije za upravljanjem otpadom Filip Abramović naveo je da je reč o poslednjem, finalnom koraku pre potpisivanja ugovora koji je rezultat dugogodišnjeg rada nadležnih gradskih institucija. Ovaj projekat donosi prestanak deponovanja otpada, novi vid zaštite životne sredine i nov oblik iskorišćavanja otpada kao resursa.

Abramović je dodao da na Gradu Beogradu ostaje kompletna reciklaža i izdvajanje svih korisnih komponenti iz otpada. Postrojenje koje će se izgraditi tretiraće samo otpad koji ne može da se upotrebi i proizvodiće toplotnu energiju. Stara deponija biće konačno sanirana i zatvorena, zaključio je Abramović.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti