Treba uravnotežiti tržište i regulative koje se odnose na energetsku efikasnost

Bojan GrujičkiSa nedavno održanog okruglog stola “Od propisa do primene na tržištu – Uticaj novih propisa iz oblasti energetske efikasnosti na tržište” koji je održan u okviru konferencije o energetskoj efikasnosti, organizatora “Reeco”, izdvajamo izlaganje direktora kompanije “Viessmann”, gospodina Bojana Grujičkog.

On je govorio, iz pozicije branše koja se bavi rešenjima u grejanju, hlađenju i obnovljivim izvorima energije, o problemima finansiranja projekata energetske efikasnosti. Gospodin Grujički je kritikovao komercijalne banke da ne znaju da plasiranju kredite za unapređenje energetske efikasnosti, kao i da su uslovi kredita za EE samo malo bolji ili se nimalo ne razlikuju od običnih gotovinskih kredita.

Osim toga, gospodin Grujički je istakao da tržišni zakoni nisu u harmoniji sa trenutnom legislativom u oblasti EE i da, ukoliko bi se realizovale mnoge korisne i isplative mere unapređenja energetske efikasnosti, one ne bi uticale na energetski razred objekta, jer trenutna legislativa energetskih razreda uglavnom prepoznaje izolaciju i zamenu stolarije. U tom smislu, prema njegovim rečima, ne postoji izbalansiranost tržišta i regulativa koje se odnose na EE, pa je važno uravnotežiti ih.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti