Toplotni talas i rekordno visoke temperature širom sveta

Foto-ilustracija: Pixabay

Prošla nedelja upadljiva je po rekordno visokim temperaturama širom sveta a ovaj neobično dug i širok toplotni talas zabrinuo je stučnjake za klimu.

U poslednjih mesec dana svedočili smo nestanku struje u Kaliforniji zbog prevelike upotrebe električne energije za klima uređaje. Stanovnici Alžira doživeli su najviše temperature zabeležene u tom delu Afrike. Velika Britanija iskusila je treći najduži toplotni talas koji je topio krovove i instalacije.

Svetska meteorološka organizacija (WMO) izdala je saopštenje da je ovaj period povezan sa globalnim cikličnim klimatskim fenomenom poznatim pod imenom La Ninja, ali on je uglavnom dovođen u vezu sa zahlađenjem. „Prvih 6 meseci ove godine bili su najtopliji meseci La Ninja fenomena do sada zabeleženi,“ rekla je Kler Nulis iz WMO-a.

Tajvan je poslednja država koja je prijavila novi rekord temperature sa 40.3 stepena u ponedeljak. Prošle nedelje meteorološka stanica u Sahari u Alžiru prijavila je temperaturu od 51.3 stepena, što je najviša temperatura prijavljena u Africi.

Čak i kada sunce zađe nema olakšanja. U Omanu, noćne temperature ostaju iznad 42 stepena a veruje se da je to najviša „niska“ temperatura ikada zabeležena u svetu. Centar Los Anđelesa takođe je posvedočio rekordnim temperaturama početkom jula.

Do sada, najtoplija godina bila je 2016. a tome je doprineo prirodni klimatski fenomen El Ninjo. Prošle godine, temperature su dostigle svoj maksimum i bez uticaja ovog fenomena. Ove godine, kada bi trebalo da bude deo ciklusa koji utiče na hlađenje, temperature ipak dostižu visoke podeoke.

Pretpostavlja se da je severna hemisfera neobično topla zbog džepova visokog pritiska koji se ponašaju kao „krov“ koji zadržava toplotu nad ovim delom Evroazije.

Imali smo šanse da vidimo i sunčano i toplo vreme u Rusiji ali ono što fanovi fudbala nisu videli na ekranima jesu požari koji su izbili u šumama blizu Krasnoyarskog regiona.
U Evropi, WMO izdala je upozorenje na suše, šumske požare i gubitak useva posle drugog najtoplijeg juna ikada zabeleženog.

Naučnici i stručnjaci za klimu smatraju da ovom dugom i toplom periodu doprinosi ljudska aktivnost i klimatske promene. Oni takođe strahuju da će ovi neuobičajeno dugi topli periodi doprineti topljenju permafrosta i oslobađanju metana koji je daleko opasniji gas staklene bašte od ugljen dioksida.

Milan Zatanović

Izvor: independent

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti