Toplane traže veće cene grejanja

Foto-ilustracija: Pixabay

Grejanje iz daljinskih sistema je dobro, većina greje i noću. Ali zbog skupljeg mazuta i gasa, više toplana traži veće cene grejanja koje nisu menjane od 2015.

Lokalne samouprave uglavnom ne odobravaju zahteve, pa će se većina građana i dalje grejati po starim cenama.

Od 60 toplana saglasnost za povećanje cena dobilo je tek sedam daljinskih sistema.

Uredba o formiranju cena grejanja je jasna – toplane mogu korigovati cene nagore ukoliko energenti poskupe više od tri odsto. Nadležni ocenjuju – zahtevi toplana za povećanje cena grejanja su osnovani.

– Razlog za tako nešto je poskupljenje gasa od 21 procenat od početka 2018. godine i mazuta za 27 odsto, a ta dva primarna energenta toplane u Srbiji uglavnom i koriste, kaže Dejan Stojanović, direktor Udruženja toplana Srbije.

– Mi zapravo poslujemo sa problemima koji se odnose na tu razliku u ceni gasa koji kupujemo i cene toplotne energije koju prodajemo jer nismo imali korekciju, kaže Melanija Lojpur iz Zrenjaninske toplane.

Ali promena nema bez odluka lokalnih samouprava, a od oktobra saglasnost za usklađivanje cena dobilo je pet toplana u Smederevu, Vrbasu, Novoj Varoši, Staroj Pazovi i u Nišu, gde je skuplji varijabilni deo računa dok je fiksni pojeftinio. Od Nove godine grejanje će biti nešto skuplje i Sremskoj Mitrovici i Užicu.

– Nova cena će biti 99 dinara po metru kvadratnom. Znači poskupljenje grejanja je 10,2 procenta. Znači od nepunih sto dinara, 70 odsto je za same energente, a 30 odsto je za neko investiciono i tekuće održavanje, kaže Branko Filipović, izvršni direktor Gradske toplane u Užicu.

Po Uredbi, cene mogu ići i nadole. Očigledno da lokalne samoprave kalkulišu jer cena nafte poslednjih mesec i po dana pada pa ne odobravaju poskupljenja.

– Toplane će raditi kalkulacije cena uglavnom, ako im cene energenata pojeftine za pet i više odsto. One su čak i obavezne da koriguju cene naniže, kaže Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu energetike.

Toplane i potrošači zatvaraju međusobni krug potraživanja – ako se računi za grejanje redovno izmiruju, i toplane mogu redovno da plaćaju energente.

Izvor: RTS/ Ružica Vranjković

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti