Titanik se 2019. godine možda ne bi nasukao na santu: Led na Grenlandu topi se brže nego što se mislilo

Foto-ilustracija: Pixabay

Naučnici su otkrili da se gubitak leda na Grenlandu učetverostručio od 2003. godine, navodi se u novoj studiji objavljenoj u stručnom časopisu „Proceedings of the National Academy of Sciences“ (PNAS).

Novo istraživanje pokazalo je da se najviše leda otopilo od početka 2003. do sredine 2013. na jugozapadnom Grenlandu, regiji koja se pre nije smatrala ključnim faktorom u podizanju nivoa mora jer tamo uglavnom nema velikih glečera.

„Znali smo da imamo veliki problem zbog povećane brzine topljenja leda“, rekao je Majkl Bevis, glavni autor studije i profesor geodinamike na državnom Univerzitetu u Ohaju.

„Sada smo prepoznali drugi ozbiljan problem: velike količine ledene mase sve se više otapaju, a reke tu vodu prelivaju u more.“

Očekuje se da će otapanje površinske mase, za koje autori studije kažu da je posledica globalnog zagrevanja, „u budućnosti jako pridoneti porastu nivoa mora“.

„Jedino što možemo učiniti jeste da se prilagodimo i ublažimo dalje globalno zagrevanje – prekasno je da ne bude nikakvih posedica“, kazao je Bevis.

Izvor: Nacionalna geografija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti