“Telenor Smart City Challenge Serbia 2016“

31-10-2016-pg__0069_naslovnaPotpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić je na otvaranju Evropskog ekonomskog dunavskog foruma pod nazivom „Pametni gradovi“ koji po prvi put organizuje PKS u saradnji sa Austrijskim ekonomskim senatom, izjavio da 80 odsto evropskog stanovništva živi u urbanim sredinama, a na globalnom nivou procenjuje se da će do 2050. godine u gradovima živeti sedam milijardi ljudi, što će, kako kaže, doneti brojne izazove, kao što su zakrčenost saobraćajnica, zagađenost vazduha, visoka cena energije. Prema njegovim rečima, koncept “Smart Cities” integriše IKT, energetiku i transportni sektor u inovativnom rešavanju navedenih problema velikih gradova kako bi se postigla veća mobilnost građana, uštedela energija, a u isto vreme i održao prirodni kapital.

PKS od ove godine podržava projekat “Telenor Smart City Challenge Serbia 2016“ – takmičenje u razvijanju mobilnih aplikacija iz domena pametnih gradova. Ovaj projekat ima cilj da inspiriše novu generaciju talentovanih srpskih IT preduzetnika, pomažući im da razviju svoje ideje za unapređenje kvaliteta života u lokalnim zajednicama u Srbiji, kao i da pokrene aktivnu diskusiju o konceptu pametnih gradova u celoj zemlji.

Istraživački centar energetike i životne sredine Bečkog tehnološkog univerziteta karakteriše budući pametan grad kao grad gde se život odvija u energetski samoodrživim, ekološkim zgradama, koje su integrisane u sofisticiranu urbanu strukturu. Građani u pametnom gradu štede na električnoj i toplotnoj energiji i generišu sopstvenu zelenu energiju, uz podršku novih električnih, pametnih mreža. U tom smislu, koncept “pametnog grada” se može posmatrati kao prepoznavanje rastuće i ključne važnosti tehnologije za unapređenje konkurentnosti, kao i osiguranje održive budućnosti.

Predsednik Austrijskog ekonomskog senata Erhard Busek govorio je o značaju unapređenja regionalne saradnje u Dunavskom regionu kroz prizmu „pametnih gradova“. Skupu su se obratili renomirani stručnjaci iz regiona i čitavog sveta, a prezentaciju „Beograd – pametan grad na dve evropske reke“ održala je Žaklina Gligorijević iz Urbanističkog zavoda Beograda.

Izvor: pks.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti