Tehnološki giganti u borbi za čistiju energiju

btcfbNeposredno pre početka konferencije u Parizu COP21, osnivač Majkrosofta, Bil Gejts i Fejsbuka, Mark Zukerberg udružili su snage i osnovali svetsku grupu tehnoloških giganata – Energetska koalicija (Breakthrough Energy Coalition). Multinacionalni privatni fond će finansirati istraživanja na polju čiste energije kako bi postala konkurentna fosilnim gorivima. Investiranja će biti usmerena na inovativne koncepte kako bi se razvijali i na one od kojih se odustaje zbog velikih rizika.

Koalicija okuplja neka od vodećih imena na ovom polju, Ričard Branson – Vrdžin, Džef Bezos – Amazon, Džek Ba – Alibaba i drugi. Ideja je da se u okviru programa sarađuje sa zemljama koje učestvuju u inicijativi Misija inovacija (Mission Innovation). Programom Misija inovacija planirano je da se udvostruče javne investicije u energetskom istraživanju u narednih pet godina, prema pisanju Vašington Posta, sa 10 na 20 milijardi dolara. Devetnaest vlada je već potpisalo program Misija Inovacija, uključujući Ameriku, Kinu i Indiju.

Program razvoja čiste energije i saradnju ove dve organizacije najavili su u ponedeljak, 30.12.2015. godine na otvaranju COP21 u Parizu Bil Gejts i američki predsednik Barak Obama.

„Istorijski gledano, potrebno je više od 50 godina pre nego što imate značajnu promenu u proizvodnji energije, ali mi moramo to uraditi brže“, izjavio je Gejts za Vašington Post. „Moramo da se krećemo brže nego ikada u energetskom sektoru“

Objašnjenje gospodina Bila Gejtsa za osnivanje Breakthrough Energy Coalition možete preuzeti na sledećem linku.

Principe investiranja možete preuzeti na sledećem linku.

Svetlana Jovanović

foto: facebook_breakthroughenergycoalition

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti