Tehnička pomoć Evropske unije za nastavak uspostavljanja Natura 2000 u Republici Srbiji

Foto: ekologija.gov.rs

Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji, sprovodi okvirni ugovor o tehničkoj pomoći za projektnog zadatka za projekat IPA 2016 „Nastavak podrške implementaciji Poglavlja 27 u oblasti zaštite prirode – NATURA 2000 II (Technical Assistance for preparation of ToR for the project „Continued support to implementation of Chapter 27 in the area of nature protection – Natura 2000″)“.

U skladu sa okvirnim ugovorom u toku je rad EU eksperata u pripremi projektnog zadatka u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine kao korisnikom sredstava EU fonda i relevantnim institucijama i organizacijama iz oblasti zaštite prirode. U Beogradu je održana radionica 26. oktobra 2017. godine na kojoj je predstavljen uvodni izveštaj o planiranim projektnim aktivnostima. Izveštaj je sadržao i prikaz rezultata prethodnih projekta na uspostavljanju NATURA 2000 u Republici Srbiji kao i očekivane rezultate projekta IPA 2016 NATURA 2000.

Ovoj radionici je prethodila misija eksperata EU u Srbiji, u periodu od 09. do 11. oktobra 2017. godine. Misija je obuhvatila posete Ministarstvu zaštite životne sredine, Zavodu za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, sa završnim seminarom održanim u Beogradu 12. oktobra 2017. godine.

Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Republičkog geodetskog zavoda i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Tokom diskusije, pored konkretnih predloga i razmatranja pojedinačnih aktivnosti uvodnog izveštaja, posebno je naglašena važnost nastavka celokupnog procesa uspostavljanja ekološke mreže NATURA 2000, kao dela transpozicije i implementacije Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promene. Predstavnici institucija i organizacija su pozvani da dostave relevantne informacije o postojećim projektima i druge predloge i komentare kako bi se do 10. novembra 2017. godine izradio prvi nacrt projektnog zadatka.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti