“Tečni prozor” koji bi mogao da pomogne zgradama da uštede energiju

Istraživači sa Univerziteta u Torontu razvili su višeslojni fluidni sistem koji bi mogao da smanji troškove energije za grejanje, hlađenje i osvetljenje zgrada optimizovanjem talasne dužine, intenziteta i disperzije svetlosti koja se prenosi kroz prozore.

Oni su došli do saznanja da ukoliko može strateški da se kontroliše količina, vrsta i pravac sunčeve energije koja ulazi u zgrade, onda može da se smanji količina energije koju dobijamo od grejača, hladnjaka i osvetljenja.

Pametne zgrade imaju ugrađenu tehnologiju koja se može koristiti za kontrolu količine sunčeve svetlosti koja ulazi u prostoriju, međutim, istraživači ove najnovije studije dodaju da su ovi sistemi ograničeni, jer ne mogu da razlikuju različite talasne dužine svetlosti, niti mogu da kontrolišu kako se ta svetlost raspoređuje prostorno.

Kako dalje objašnjavaju sunčeva svetlost sadrži vidljivu svetlost koja utiče na osvetljenje u zgradi, ali sadrži i druge nevidljive talasne dužine, kao što je infracrvena svetlost, koju u suštini možemo zamisliti kao toplotu.

Pročitajte još:

Sistem koji su razvili istraživači koristi moć mikrofluidike, i prototipovi se sastoje od ravnih listova plastike koji su prožeti nizom milimetarskih kanala kroz koje se tečnosti mogu pumpati. Prilagođeni pigmenti, čestice ili drugi molekuli mogu da se mešaju u tečnosti da bi se kontrolisala vrsta svetlosti koja prolazi, i u kom pravcu se ova svetlost zatim distribuira.

Ovi listovi se mogu kombinovati u višeslojni snop, pri čemu je svaki sloj odgovoran za različite vrste funkcija: kontrolu intenziteta, filtriranje talasne dužine ili podešavanje rasejanja propuštene svetlosti u zatvorenom prostoru. Korišćenjem malih, digitalno kontrolisanih pumpi za dodavanje ili uklanjanje tečnosti iz svakog sloja, sistem može optimizovati prenos svetlosti.

U okviru studije drugi tim je radio je na tome da napravi kompjuterski model koji bi analizirao potencijalni energetski uticaj i kolika bi štednja bila i prema njihovim rezultatima otkriveno je da bi moglo da se uštedi između 25 i 50 odsto godišnje na energiji grejanja, hlađenja i osvetljenja.

Istraživači se nadaju da će ova studija mogla da inspiriše i druge autore da kreativnije razmišljaju o novim načinima upravljanja energijom u zgradama, jer je količina energije koju zgrade troše velika.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti