TE „Stanari“ u maju počinje sa radom

etf-stanari.net

Tehnički direktor termoelektrane „Stanari“ gospodin Sava Mirković izjavio je da se početak komercijalnog rada ove termoelektrane očekuje u maju 2016. godine. Kako je istakao, postrojenja su u funkciji u kapacitetu od 80 odsto, odnosno 240MW, a uskoro se očekuje da pređu na projektovani kapacitet koji iznosi 300MW. Dodao je da je u planu da TE „Stanari“ počne sa probnim radom u martu 2016. godine.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske gospodin Petar Đokić istakao je da će termoelektrana „Stanari“ u narednom periodu poboljšati strukturu industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj, povećati energetske bilanse proizvodnje električne energije i obezbediti novi kvalitetni razvoj i napredak ekonomije Republike Srpske.

Prva sinhronizacija TE „Stanari“ započeta je 4. januara 2016. godine u 15 časova i 58 minuta. Sinhronizacija je protekla kao što je i planirano, a ukupno je isporučeno 425MWh električne energije. Instalisana snaga TE „Stanari“ je 300MW, a očekivana godišnja proizvodnja 2 miliona MWh električne energije. Ukupna vrednost investicije iznosi oko 500 miliona evra, investitor je kompanija EFT Group, a radove je izvela kineska kompanija „Dongfang Electric Corporation“.

Sandra Jovićević

foto: etf-stanari.net

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti