Svetskoj banci važno da Srbija podrži projekat „Jadar”

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sastala se danas sa delegacijom Svetske banke, koju je predvodio potpredsednik Siril Miler.

Foto: Vlada Republike Srbije

Na sastanku je bilo reči o Strategiji razvoja drumskog i železničkog transporta u Srbiji, saradnji na velikim infrastrukturnim projektima, uklanjanju nefizičkih barijera na granicama i regionalnom povezivanju.

Mihajlović je tom prilikom izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Svetskom bankom, pri čemu je istovremeno ukazala i na strateški važna opredeljenja Srbije u narednom periodu.

Razvoj infrastrukture je od izuzetnog značaja za našu zemlju, a poseban prioritet dajemo konektiviti agendi, odnosno povezivanju sa regionom i uklanjanju nefizičkih barijera, budući da bez toga nema daljeg razvoja, naglasila je ona.

Započinjemo novi investicioni ciklus vredan pet milijardi evra, pokrenuli smo reformu železnica, ali moramo uraditi više na obnovi pruga i povećanju bezbednosti saobraćaja, dodala je potpredsednica Vlade.

Takođe, kako je napomenula, u pripremi je nova nacionalna strategija transporta, koja će obuhvatiti nove programe i mere, usklađene sa investicijama u ovaj sektor.

Miler je čestitao Mihajlović na uspešno realizovanoj izgradnji Koridora 10, dodajući da je zadovoljan napretkom u sprovođenju projekata.

Zajedno smo uradili mnogo, posebno na Koridoru 10. Transport je motor razvoja i Srbija ima sve prilike i kapacitet da bude ključna zemlja koja će povezati tržište Evrope. Spremni smo da nastavimo da radimo zajedno, poručio je on.

Potpredsednik Svetske banke je istakao da je Mihajlović šampionka kada su u pitanju napredak Srbije na „Duing biznis listi“ i unapređenje rodne ravnopravnosti, pri čemu ju je pozvao da podrži projekat „Jadar”, jedno od najznačajnijih svetskih nalazišta litijum-borata, u blizini Loznice.

Sagovornici su postigli saglasnost o tome da je ovaj projekat veoma važan za Srbiju, koja tako može da postane vrlo atraktivno tržište za snabdevanje značajnog procenta svetske potražnje litijumom.

Učesnici sastanka su razgovarali i o daljem napretku Srbije na „Duing biznis listi“ Svetske banke, s obzirom na brojne investicije i kapitalne projekte koje država realizuje, ali i o saradnji u oblasti rodne ravnopravnosti i izradi prve studije o rodnoj ravnopravnosti u transportnom sektoru.

Na kraju susreta, Mihajlović je poklonila Mileru azbuku u zlatovezu, rad žena sa sela, koje u okviru inicijative Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, NALED-a i Etno-mreže „Uposlimo hiljadu žena u ruralnim područjima”, izrađuju tradicionalne srpske proizvode.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti