Svetski dan energetske nezavisnosti

Foto-ilustracija: Pixabay (Skitterphoto)

Današnji dan, 10. jul, svake godine se obeležava kao Svetski dan energetske nezavisnosti (eng Global Energy Independence Day). On je posvećen podizanju svesti o značaju napuštanja upotrebe fosilnih goriva i njihove zamene čistijim izvorima energije.

Datum obeležavanja, simbolično je odabran zato što je na današnji dan 1856. godine, rođen Nikola Tesla. Ovaj pronalazač, između ostalog, stvorio je revolucionarne ideje o obnovljivim izvorima energije, koje su bile daleko izvan njegovog vremena.

Svetski dan energetske nezavisnosti prvi put je obeležen 2006. godine, kada ga je proglasio Majkl D. Antonovič u to vreme član Odbora supervizora okruga Los Anđeles.

Iako se čini da se o energetskoj nezavisnosti značajnije govori tek nekoliko godina, ona je prisutna decenijama unazad. Kao termin, nastala je sedamdesetih godina prošlog veka u periodu naftne krize.

Pročitajte još:

Kroz vreme, njeno značenje se menjalo. Tako je pre nekoliko decenija ona predstavljala jeftiniju energiju, zatim izvoz veće količine energije u odnosu na onu koja se uvozi ili, recimo, korišćenje jednog izvora nafte umesto drugog (Amerika-Bliski istok).

Danas, energetska nezavisnost ima u osnovi jedno drugačije shvatanje – ne zavisiti od fosilnih goriva i obezbediti energiju iz obnovljivih izvora.

Energetska nezavisnost kakvu danas poznajemo, značajna je iz više razloga. Prvo, koristeći obnovljive izvore energije utiče se pozitivno na životnu sredinu, prvenstveno kroz smanjenje emisija gasova staklene bašte. Drugo, na ovaj način podstiče se i osigurava ekonomski razvoj države, kroz nova radna mesta, investicije i inovacije. Na kraju, treba istaći i nacionalnu bezbednost gde se smanjuje zavisnost od resursa iz drugih država i osiguranja snabdevanja energijom.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti