Svetska mora će usled globalnog zagrevanja promeniti boju do kraja 21. veka!

Naučnici sa Masačuetskog tehnološkog instituta predviđaju da će boja svetskih okeana da se promeni do 2100. godine. Klimatske promene izazivaju značajne izmene fitoplanktona koje će, prema njihovim saznanjima, u narednih nekoliko decenija rezultovati pojačavanjem boje u plavim i zelenim morskim područjima. Sateliti bi trebalo da zabeleže intenziviranje plavih i zelenih nijansi, a dobijeni podaci da pruže rano upozorenje o sveobuhvatnosti uticaja globalnog zagrevanja na morski svet.

Foto-ilustracija: Pixabay

Istraživači pretpostavljaju da će više od 50 odsto mora do kraja stoleća da promeni boju, uzrokovano klimatskim promenama. Boja vode u tropskim podnebljima blizu ekvatora postajaće vremenom sve jače plava, a zelena područja oko polova će dodatno „pozeleneti“, s obzirom na to da će, usled porasta temperatura, zajednice fitoplanktona biti raznolikije i brojnije, a pojedine vrste će izumreti.

Model koji su razvili američki naučnici upućuje na to da promene okeana neće da budu vidljive golim okom. „Ipak, biće dovoljno drugačiji da će da utiče na ostatak lanca ishrane koji se oslanja fitoplankton“, zaključila je vodeća autorka izveštaja Stefani Dutkević.

Više o studiji možete da pročitate na sledećem linku: http://news.mit.edu/2019/study-ocean-color-change-phytoplankton-climate-0204.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti