Švajcarci glasaju na referendumu za OIE

Foto-ilustracija: Pixabay

Građani Švajcarske će ove nedelje izaći na referendum i odlučivati o vladinom planu da napusti razvoj nuklearne energetike u korist obnovljivih izvora energije.

Vlada desnog centra planira obustaviti gradnju novih nuklearki, a postojećih pet, kao i najstariji reaktor Beznau 1, trebalo bi zatvoriti na kraju njihovog tehnički sigurnog rada. Prošle godine Švajcarci su na referendumu odbacili predlog o ubrzanju odustajanja te zemlje od nuklearne energije.

Švajcarska pretenduje da poveća instalaciju projekata na fotonapon, vetar, biomasu, hidroenergiju i geotermalnu energiju, ali potrošači bi to trebali platiti 439 miliona evra godišnje. Gotovo istovetna suma izdvojiće se iz postojećeg poreza na fosilna goriva kako bi se za 43 odsto smanjila potrošnja energije u zgradama do 2035. godine u odnosu na nivo iz 2000. godine.

Trenutno, obnovljivi izvori energije čine manje od 5 odsto u proizvodnji energije, u poređenju sa 60 odsto energije proizvedene u hidroelektranama i 35 odsto u nuklearkama. Novi zakon pretpostavlja povećanje proizvodnje iz OIE sa postojećih 2.831 GWg godišnje na najmanje 11.400 GWh do 2035. godine.

izvor: energetika-net.com

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti