Otvorena nova bioenergana u Glini

Foto – ilustracija: Pixabay

U Glini je otvoreno novo kogeneracijsko postrojenje na bazi drvne biomase kao i novi pogon za proizvodnju brodskog poda i keramičkih pločica grupacije Sherif, odnosno njene fabrike „Drvni centar Glina„. Drvni centar se nalazi na području posebne državne zaštite, detaljno su obnovljene stare industrijske hale, a kompanija konstantno ulaže u unapređenje proizvodnje, što dokazuje i ova nova investicija. Drvni centar Glina već ima instaliranu energanu na biomasu jačine 1,2 MW električne i 4,5 MW toplotne energije, koja snabdeva njihove pogone, zatvor u Glini i druge javne objekte u tom gradu.

 – Nova energana, biće višestruko jača, snage oko 5 MW električne i 12 MW toplotne energije, te će prvenstveno služiti za proširenje kapaciteta za sušenje drva i za novi pogon više finalizacije proizvoda za industriju nameštaja, što će rezultirati i novim radnim mestima – rekao je Elmor Baraković, direktor Drvnog centra Glina.

Grupacija Sherif ostvaruje godišnji prihod od 490 miliona kuna, ima 350 zaposlenih, što firmu svrstava u red najvećih drvoprerađivača u ovom delu Evrope, a krajem prošle godine dobila je priznanje kao vodeći predstavnik u top pet evropskih izvoznika hrastove građe u Vijetnam.

Izvor: energetika-net.com

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti