Sutra se otvara robna kuća IKEA – Mi smo je već posetili

Foto: EP

Najčešću asocijaciju na pomen robne kuće IKEA za većinu ljudi predstavlja simpatičan nameštaj jednostavnog dizajna. Međutim, mi imamo drugačiju sliku – tokom švedskog doručka, koji je IKEA organizovala 8. avgusta za više od 200 predstavnika medija, saznali smo šta je sve ova kompanija preduzela na planu održivosti svog prvog objekta u Srbiji koji se prostire na oko 35000 kvadratnih metara.

Foto: EP

Uz dobru energetsku efikasnost, sisteme za prikupljanje kišnice i sortiranje otpada, ovaj Ikein objekat ima 1260 solarnih panela instaliranih na krovu, snage 340 kW, te sam proizvodi deo električne energije neophodne za rad. Osim toga, posetiocima će biti dostupni punjač za električna vozila na parkingu.

Foto: EP

Svi artikli u IKEA prodajnim objektima proizvedeni su u skladu sa strogim standardima koji podrazumevaju pažljivi odabir sirovina, kao i efikasnost u generisanju otpada i potrošnje energije tokom njihove proizvodnje. Da bi se neki proizvod našao se u prodajnim objektima ovog švedskog brenda širom Evrope, mora da zadovolji standarde „zelene“ proizvodnje. U tome je za sada uspeo samo jedan proizvođač iz Srbije, te se domaće oklagije sa oznakom „Made in Serbia“, zahvaljujući velikoj popularnosti brenda IKEA, nalaze u brojnim domaćinstvima širom Evrope.

IKEA je do sada uložila više od deset miliona evra u infrastrukturu: napravljen je prilazni put dug više od 2 kilometra koji od auto-puta vodi ka robnoj kući, a napravljena je i vodovodna i kanalizaciona mreža.

Foto: EP

Nedavno je uvedena i nova linija Gradskog saobraćajnog preduzeća, pa će autobus broj 70 saobraćati na relaciji Bubanj Potok (stajalište u neposrednoj blizinu robne kuće IKEA) – Bežanijska kosa, sa polascima na svakih 20 minuta.

M. N.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti