Suša otkrila 7.000 star „Španski Stounhendž“

Španija je, kao i veći deo Evrope, ovog leta pogođena ekstremnim toplotnim talasima i nedostatkom padavina. To je rezultovalo isušivanjem brojnih rezervoara i reka na Pirinejskom poluostrvu, a jedan takav događaj otkrio je praistorijski spomenik star oko 7.000 godina.

“Španski Stounhendž”, čije je službeno ime Dolmen Gvadalperala, ponovo je izronio na površinu nakon što je presušio rezervoar Valdekanas, javljaju svetski mediji.

Kamenje, uspravno poređano u krug, prvi je otkrio nemački arheolog Hugo Obermajer davne 1926. godine, ali je spomenik potopljen 1963. godine izgradnjom brane i punjenjem veštačkog jezera tokom vladavine Fransiska Franka.

Veruje se da je od tada Dolmen Gvadalperala bio vidljiv samo četiri puta tokom intenzivnih suša, a ove godine arheolozi su ponovo dobili priliku da ih proučavaju na suvom.

Iako nije sasvim sigurno ko ih je podigao, neki smatraju da su u pitanju grobnice.

Veliki dan za špansku arheologiju

Zanimljivo je i to što je u južnoj Španiji otkriven još jedan džinovski kameni kompleks  za koji arheolozi veruju da bi mogao da bude jedan od najvećih u Evropi, javlja The Local.

Preko 500 uspravnog kamenja otkriveno je na zemljištu Huelvi nedaleko od reke Gvadijane na kome je trebalo da nikne plantža avokada.

Međutim, regionalne vlasti su pre izdavanja dozvole zatražile istraživanje lokacije zbog njenog mogućeg arheološkog značaja što je dovelo do otkrivanja kamenja.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti