Subotica dobija „Parkove za pse“

Foto-ilustracija: Pixabay

Šest lokacija za slobodno kretanje pasa, pet u gradu i jedna na Paliću, planirano je da dobije Subotica odlukom Gradskog veća.

Na predlog JKP „Čistoća i zelenilo“, izabrano je šest lokacija, koje će biti biti tehnički i funkcionalno opremljene da postanu „Parkovi za pse“.

Izabrane lokacije su Dudova šuma, Teslino naselje, park kod Buvljaka, zelena površina kod Otvorenog univerziteta, na Prozivci i na Paliću. Na svim navedenim lokacijama je zabeležen veliki broj vlasnika koji šetaju i istrčavaju pse.

Na svakoj od navedenih lokacija postoje tehnički uslovi za priključenje na vodoovodnu mrežu i za postavljanje ograde visine od 1,5m do 1,8m. Projektom je predviđen i predprostor, odnosno manji prostor kroz koji se ulazi u park, a u kom se pas adaptira pre ulaska u veći ograđen prostor sa ostalim psima. Postoje ideje da ove parkove krase i prepreke za pse u vidu tunela, penjalica, rampi, ali i klupe za vlasnike pasa.

I Beograd poseduje nekoliko parkova za pse, a „kućni red“ koji moraju poštovati njihovi korisnici propisan je Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca koja je usvojena 2011. godine. Ipak, njihov broj je i dalje mali u odnosu na potrebe vlasnika.

Neki od uslova korišćenja parkova, koji su istaknuti kod svakog su: pas mora biti pod stalnom kontrolom vlasnika ili vodiča, zabranjen ulazak deci mlađoj od 8 godina, zabranjeno unositi svaku vrstu hrane osim hrane za pse, zabranjen uzlazak bolesnim, povređenim i psima u teranju, ne uvoditi nevakcinisanu štenad, pokupiti otpad za psom i slično.

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti