STIŽE GACKO 2: Republika Srpska zajedno s kineskim partnerima gradi novu termoelektranu

Foto: ritegacko

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić dogovorili su danas sa predstavnicima kineske „Polifono grupe“ formiranje zajedničkog preduzeća za izgradnju nove termoelektrane u Gacku, koja bi u dogledno vreme zamenila staru termoelektranu.

Dodik je novinarima posle sastanka u Beogradu rekao da bi vlasnički udeo kineskih partnera bio 51, a udeo Republike Srpske 49 odsto, te da se očekuje da Vlada Srpske u narednih petnaestak dana donese odluku o formiranju zajedničkog preduzeća kako bi se moglo ići dalje u operacionalizaciju ovog dogovora.

On je napomenuo da se već duže vremena vode razgovori o detaljima mogućnosti saradnje sa kineskim partnerima na projektu termoelektrane „Gacko 2“ i oko zajedničkog preduzeća u kome bi pojednostavljeni partneri bili suvlasnici sa Republikom Srpskom i pripremili sve uslove vezano za finansiranje, projektovanje i izgradnju te termoelektrane.

– Cenimo da je veoma važno, imajući u vidu postojeće stanje elektrane u Gacku, da se pristupi novoj investiciji, te da je kineski partner veoma kredibilan i da možemo da razgovaramo o detaljima. Ono što smo danas ovde usaglasili je deo faze koju smo već prošli. Pregovarali smo o različitim modelima prethodnu godinu dana ili nešto manje nakon moje posete Kini kada smo se dogovarali da to uradimo – rekao je Dodik, prenosi portal Iskra.

Foto: ritegacko

On je naveo da su urađene elaboracije na različite modele i da se došlo do zaključka da je najbolji danas dogovoreni model zajedničkog preduzeća u kome će svaka strana obezbijediti novac potreban za izgradnju, kako bi se ubrzale procedure i rešilo pitanje projekta.

Dodik je istakao da je „Polifono grupa“ lider u izgradnji energetskog sistema i jedna od najvećih u samoj Kini.

– Ovo je deo razgovora koji smo već imali i cenim da je proteklo veoma uspešno. Ostaje na Vladi da narednih petnaestak dana donese odluku o osnivanju zajedničkog preduzeća kako bi se stvari mogle kretati dalje u operacionalizaciju ovog dogovora – rekao je Dodik.

Foto: ritegacko

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić rekao je da je izgradnja termoelektrane „Gacko 2“ projekat od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku, a danas vođeni razgovori možda i najvažniji u svim dosadašnjim razgovorima sa kineskim partnerima u vezi sa ovim projektom.

On je istakao da je izgradnja termoelektrane „Gacko 2“ deo utvrđenih aktivnosti u okviru realizacije Strategije razvoja energetike koja podrazumeva izgradnju novih energetskih objekata i od izuzetnog je značaja za Republiku Srpsku.

– Ovaj objekat bi bio zamenski za postojeći objekat koji je u radu od 1983. godine. Takav objekat objektivno ima svoj životni vek i mi moramo razmišljati da razvijamo i dalje energetski sektor i kapacitete Srpske, posebno u delu Hercegovine gde još imamo dovoljne količine rezervi uglja na bazi kojih bi se mogla izgraditi i koristiti nova termoelektrana – rekao je Đokić.

Foto: ritegacko

On je napomenuo da će se o svim ostalim važnim detaljima razgovarati u narednim fazama pregovora.

– Jako je važno to što je kineska strana potpuno otvorena i spremna da podrži sve aktivnosti Republike Srpske, a i mi njihove koje će nas dovesti do potpune realizacije ovog projekta – naveo je Đokić.

On je napomenuo da je u planu da termoelektrana „Gacko“ vremenom prestane sa radom, a da proizvodnju električne energije preuzme termoelektrana „Gacko 2“, ali da u ovom trenutku ne može da kaže kada će se to dogoditi.

– U svakom slučaju, to je u planu. Da nije bilo svega što se desilo u BiH, mi bi verovatno do sada imali izgrađene zamjenske objekte i u Gacku u i u Ugljeviku – rekao je Đokić novinarima nakon sastanka.

(izvor: Iskra)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti