Stiže finansijska pomoć Vlade za obnovu objekata oštećenih usled poplava

Foto: MUP Srbije

Kako je saopšteno na sajtu Vlade Republike Srbije, na jučerašnjoj sednici doneta je odluka da se u okviru Državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata usled poplava u januaru 2021. godine opredele bespovratna novčana sredstava u iznosu od 250 miliona dinara.

Lokalne samouprave procenile su da je poplavama koje su početkom godine zahvatile Jug Srbije oštećeno oko 1.400 porodičnih stambenih objekata u svojini građana.

Podsećamo da je obilna kiša u januaru ove godine izazvala bujanje potoka i reka na Jugu naše zemlje, a vandredno stanje bilo je proglašeno u većini opština.

Januarske poplave naročito su pogodile opštinu Bujanovac i okolna sela. U mestu Levosoje kod Bujanovca je, kako su tada prenele Južne vesti, došlo do izlivanja reke Slatine, ali je zahvaljujući upotrebi mehanizacije voda bila preusmerena pa nije došlo do plavljenja kuća.

Nažalost, u drugim mestima poput Novog Naselja kod Bujanovca, plavljenje domaćinstava nije moglo da se spreči pa su vatrogasci koristili pumpe kako bi crpeli vodu iz 10 kuća.

Obilna kiša izazvala je i izlivanje Trnovačke reke i Binačke Morave, a most koji vodi od Bujanovca ka Bujanovačkoj Banji bio je zatvoren za saobraćaj, preneo je RTS.

Početkom ove godine došlo je i do izlivanja Suvodolskog potoka is Gabrovačke reke na teritoriji Niša, a teška situacija pogodila je i pirotski kraj gde su ljudi koristili džakove sa peskom kako bi sačuvali svoja domaćinstva.

Ova prirodna nepogoda nije poštedela ni selo Rsovce na Staroj Planini, a poplavljeni su i delovi Gračanice, Lapljeg Sela, Donje i Gornje Gušterice, Preoca, Lepine, Skulaneva, Livađa, Ugljara, Kuzmina.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti