Šta će nova pravila EU o organskoj proizvodnji značiti proizvođačima u Srbiji?

Foto-ilustracija: Pixabay

U naredne dve godine očekuje se donošenje niza uredbi koje će detaljnije definisati organsku proizvodnju, kontrolu, serfifikaciju, kao i obeležavanje organskih proizvoda. Novi propisi Evropske unije počeće da se primenjuju od 1. januara 2021.

Šta će nove odredbe EU značiti za proizvođače organske hrane u Srbiji?

Iz Ministarstva navode da će harmonizacija propisa iz oblasti organske proizvodnje sa propisima Unije olakšati srpskim proizvođačima pristup evropskom tržištu, te najavljuju usvajanje izmena i dopuna Pravilnika koji se odnose na kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje.

Urediće se jedna nova oblast u organskoj proizvodnji vina i propisaće se tehnološki postupci prerade i supstance.

Izmenama i dopunama Pravilnika revidiraće se spisak aktivnih supstanci u sredstvima za zaštitu bilja koje su dozvoljene za upotrebu u organskoj proizvodnji. S obzirom na to da na našem tržištu ne postoji veliki broj sredstava za ovu svrhu, proširivanje liste dozvoljenih supstanci će olakšati proizvođačima.

U Ministarstvu pojašnjavaju da će nove mere EU, zahvaljujući pooštrenoj predostrožnosti i detaljnijim proverama, pomoći da se ojača kontrola. Još jedna novina je da godišnja terenska inspekcija neće biti obavezna za sve, već će se bazirati na analizi rizika.

U skladu sa novim propisima, uprotreba prirodnih aroma u preradi biće izuzetno ograničena, odnosno moći će da se koriste samo prirodni ukusu koji potiču iz navedenih proizvoda. Na primer, „prirodna aroma limuna“ znači da je aroma najmanje 95 odsto dobijena od limuna.

Radi intenzivnijeg razvoja država daje podsticaje koji su 2019. višestruko uvećani u odnosu na 2018. godinu.

Izvoz organskih proizvoda iz Srbije premašuje 23 miliona godišnje. Srbija najviše izvozi u Nemačku, Holandiju, Italiju i Francusku i to smrznute organske maline, kupine, šljivu i koncentrat jabuke. Primetan je i rast površina pod organskom proizvodnjom.

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti