Sredstvima EU unapređuje se energetska efikasnost u OŠ „Karađorđe“ u Velikoj Plani

Đaci Osnovne škole „Karađorđe“ u Velikoj Plani će u septembru početi novu školsku godinu u obnovljenoj školi zahvaljujući sredstvima od preko 110.000 evra koje je Evropska unija opredelila preko razvojnog programa EU PRO.

Foto: EU Delegacija u Srbiji

Rekonstrukcija školske zgrade koja podrazumeva zamenu stolarije, postavljanje novog poda i termoizolacijе fasade, biće izvršena u skladu sa principima energetske efikasnosti što će smanjiti potrošnju energije, troškove grejanja ali i nivo zagađenja u opštini.

„Najvažnije je da će naših 230 đaka ali i zaposleni u centralnom objektu škole imati bolje uslove za učenje i rad“, rekao je direktor Osnovne škole „Karađorđe”, Aleksandar Skačkov ističući da u sastavu ove ima još osam područnih škola koje pohađa ukupno 550 učenika i učenica.

Kako je direktor Skačkov rekao škola ima dugu tradiciju – jedna je od 100 školskih ustanova osnovanih u Srbiji 1904. godine povodom proslave stogodišnjice od Prvog srpskog ustanka, 1968. je proširena a sportska sala joj je pridodata 1972. godine.

Foto: EU Delegacija u Srbiji

„Opština Velika Plana uz podršku Evropske unije i Vlade Republike Srbije radi na renoviranju svih školskih objekata na teritoriji opštine koji će nakon obnove biti energetski efikasni, a sve sa ciljem da đaci u Velikoj Plani imaju jednake uslove obrazovanja u urbanim i u ruralnim sredinama“, rekao je Igor Matković, predsednik opštine Velika Plana koja finansijski učestvuje u sprovođenju projekta sa oko 20 posto ukupne vrednosti radova, odnosno 24.425 evra.

Posebna pažnja će biti usmerena na aktivnosti koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja kojima će se regulisati trošenje sredstava ušteđenih zahvaljujući poboljšanoj energetskoj efikasnosti.

Ove aktivnosti se sprovode u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Izvođač radova je Tehnomag Proing iz Kraljeva, koji je izabran u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Velika Plana, dok je rok za zaršetak radova koji su počeli početkom jula, 60 dana.

Izvor: EU Delegacija u Srbiji

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti