Srbiji potrebna strategija za oživljavanje sela

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić izjavio je danas da je Srbiji potrebna strategija za oživljavanje sela, koja će se sprovoditi na lokalnom nivou, a da razvojne agencije mogu da daju veliki doprinos na tom polju.

Foto: EP

Krkobabić, koji je i predsedavajući Nacionalnom timu za preporod sela Srbije, istakao je tokom sastanka sa predstavnicima Razvojne agencije Srbije i regionalnih razvojnih agencija da je od približno 4.500 naselja u Srbiji, u fazi nestajanja njih 1.200.

On je upozorio na to da se taj proces neće zaustaviti ukoliko se mladi ne vrate u selo i ako im se ne obezbede uslovi za život, i dodao da razvojne agencije mogu da pomognu da se efikasno koriste svi raspoloživi finansijski fondovi za pomoć poljoprivrednicima i razvoj seoske infrastrukture.

Ministar je preneo da je predloženo da se mladima koji žele da žive na selu bez nadoknade da do 50 hektara obradivog zemljišta koje je u državnom vlasništvu.

Jedini uslov za korišćenje tog zemljišta bio bi da se na njemu organizuje poljoprivredna proizvodnja po savremenim uslovima, istakao je Krkobabić i naveo podatak da je svega 40.000 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji u vlasništvu mlađih od 40 godina.

On je naglasio da je, istovremeno s oživljavanjem poljoprivredne proizvodnje, na selu potrebno graditi škole, zdravstvene i kulturne ustanove i puteve, uz napomenu da podatak da je 73 odsto domova kulture van funkcije pokazuje kakvo je stanje u srpskom selu.

Prema njegovim rečima, za dve i po godine osnovano je 475 zadruga, pri čemu je 95 dobilo ukupno milijardu dinara finansijske pomoći države.

Član Nacionalnog tima za preporod sela Vladimir Goati založio se za ukrupnjavanje poljoprivrednih parcela jer su usitnjeni posedi velika prepreka razvoju poljoprivrede, čemu su doprineli propisi o nasleđivanju zemljišta.

Goati je izneo predlog o izmeni propisa o nasleđivanju kako bi obradivo zemljište ostajalo u vlasništvu jednog naslednika, a ostali bi bili pravedno isplaćeni.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti