Srbija zemlja beloglavog supa

Različitim projektima i merama zaštite povećan je broj beloglavog supa, zaštićene vrste koja je bila pred nestajanjem, te je poslednjim prebrojavanjem u novembru prošle godine izbrojano 358 ptica u Srbiji.

Foto: pixabay

Kako se navodi na sajtu Zavoda za zaštitu prirode, populacija beloglavog supa u Srbiji povećana je za oko 50 jedinki u odnosu na prošlu godinu, i najveća je od kada se primenjuju mere zaštite ove vrste u našoj zemlji.

Redovni godišnji monitoring beloglavog supa obavljen je krajem novembra prošle godine na svim poznatim staništima u Srbiji i nekim drugim zemljama Balkana.

U okviru međunarodne akcije brojanja, stručnjaci za zaštitu ustanovili su da su prebrojane ukupno 602 ptice – 358 ptica u Srbiji, 182 u Bugarskoj i 62 ptice u Grčkoj i zaključili da je na ovom delu Balkanu u celini povećana populacija beloglavog supa.

Naime, cenzus beloglavog supa deo je međunarodne inicijative za područje Balkana koja je započela još 2008. godine, a Srbija ove godine drugi put učestvuje u toj akciji.

Akcija podrazumeva da se istog datuma na svim poznatim staništima na Balkanu obavi brojanje supova kako bi se prikupile informacije o stanju populacija i potrebnim merama zaštite.

Ornitolozi, članovi udruženja za zaštitu ptica Srbije, upravljači rezervata, uz koordinaciju Zavoda za zaštitu prirode Srbije, obavili su akciju na četiri lokacije gde su glavne gnezdeće kolonije – specijalnim rezervatima „Uvac, „Klisura reke Trešnjice“, „Klisura reke Mileševke“ i području Sokolskih planina.

U Specijalnom rezervatu prirode „Klisura reke Trešnjice“ utvrđeno je prisustvo najmanje 45 jedinki, Specijalnom rezervatu prirode „Klisura reke Mileševke“ 55 jedinki, i Specijalnom rezervatu „Uvac“ 258 jedinki.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti