Srbija više da se uključi u borbu protiv klimatskih promena

cirsd.org

U Beogradu je 9. juna 2015. godine održana debata o klimatskim promenama u organizaciji Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i Francuske ambasade u Republici Srbiji.

Predsednik CIRSD-a gospodin Vuk Jeremić izjavio je da je potrebno iskoristiti dobru poziciju kako bi se postigao globalni sporazum o klimatskim promenama do kraja 2015. godine. On je dodao da postoji svest o potrebi saradnje država zapadnih Balkana u oblasti vodoprivrede, energetike i zaštite životne sredine.

Ambasador Francuske u Srbiji njena ekselencija gospođa Kristin Moro navela je da je potrebno aktivno učešće svih građana kako bi se postigao uspeh u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promena.

Ambasador Evropske unije u Srbiji gospodin Majkl Devenport izjavio je da Evropa pridaje veliki značaj borbi protiv klimatskih promena. Takođe je dodao da će Nacionalni plan o smanjenju emisija gasova staklene bašte koji je Republika Srbija donela imati pozitivne efekte i da će doprineti ulaganju u energetski sektor.

Na skupu je rečeno da je ova godina ključna za postizanje dogovora o globalnoj agendi održivog razvoja i klimatskim promenama, a istaknutoi je i da bi Srbija trebalo više da se uključi u ove procese.

Sandra Jovićević

foto: cirsd.org

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti