Srbija spremna da otvori pregovore sa EU u oblasti životne sredine

vest-2

Predstavnici Pregovaračke grupe za Poglavlje 27 sastali su se sa predstavnicima Zelene stranke državnog parlamenta Bavarske.

Predsednik Pregovaračke grupe za Poglavlje 27 gospođa Stana Božović ovom prilikom je izjavila da je Republika Srbija u potpunosti spremna da otvori pregovore sa EU u oblasti životne sredine. Navela je da će Srbija će u narednih 25 godina investirati oko 10 milijardi evra kako bi dostigla standarde na koje se obavezala. Od tog iznosa, 5 milijardi evra je potrebno za prečišćavanje otpadnih voda, 1 milijarda za upravljanje otpadom, a dve milijarde za vodosnadbevanje. Dodala je da Evropska unija podržava nastavak investicija u infrastrukturne projekte što će rezultirati paketom od 100 miliona evra sredstava u narednoj godini za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koja će duplirati trenutni nacionalni kapacitet prečišćavanja otpadnih komunalnih voda. Kako je istakla, iz IPA fonda je na raspolaganju 160 miliona evra, a kada Srbija postane zemlja članica, očekuje se da će tokom 21 godine biti i do 4 milijarde evra na raspolaganju. Zeleni fond je u pripremi i počinje sa radom od 1. januara 2017. godine, a ove godine u avgustu objavljen je i prvi priručnik, odnosno uputstvo privatnim investitorima i lokalnim samoupravama za investicije privatnog sektora u životnu sredinu, dodala je gospođa Božović.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Srbija treba da izgradi u narednih 25 godina 320 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i da sa današnjih 9 regionalnih sistema za upravljanje otpadom, dođe do 26 kako bi u potpunosti ispoštovala standarde iz direktiva EU koje se tiču upravljanja otpadom. Direktive koje se tiču upravljanja vodama, otpadnim vodama i otpadom, kao i direktiva o industrijskom zagađenju, su finansijski i tehnički najzahtevnije direktive i pokrivaju skoro 80 odsto neophodnih sredstava za aproksimaciju celokupne životne sredine.

izvor: eko.minpolj.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti