Srbija radi na povećanju EE i OIE

U petak 11. decembra 2015. godine u Rezidenciji ambasadora Nemačke održana je diskusija povodom završetka projekta „Mladi su novi zeleni“.

Ambasador Nemačke u Beogradu gospodin Aksel Ditmam izjavio je da Nemačka u Srbiji realizuje niz projekata koji imaju za cilj smanjenje korišćenja fosilnih goriva, povećanje energetske efikasnosti i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije. On je podsetio i da je u toku konferencija o klimatskim promenama u Parizu COP 21 u okviru koje Nemačka i Srbija tesno sarađuju na ambicioznom projektu da se postigne klimatski sporazum.

Predstavnici srednjih škola koje učestvuju u projektu govorili su o posledicama povećanja globalne temperature usled povećanog korišćenja fosilnih goriva, a istakli su i da Republika Srbija ima najveće potencijale u oblasti hidroenergije i geotermalnih izvora.

Projekat „Mladi su novi zeleni“ realizuje Ambasada Nemačke sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost (BFPE), a namenjen je srednjoškolcima. U okviru projekta realizovane su radionice i seminari u cilju promovisanja adaptacije na klimatske promene, smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, upravljanja vodnim resursima.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti