Srbija računa na gas iz Turskog toka

Foto: gasprom.com

Srbija može pouzdano da računa da će imati snabdevanje gasom iz pravca Bugarske, kroz „Turski tok“ i to će biti jedna od tema o kojoj će se danas razgovarati u Beogradu sa ruskim partnerima, rekao je generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović.

Bajatović je ocenio da „bez saveza velikih sila ne mogu biti rešavana ključna pitanja “ i dodao kako je „najbolja saradnja sa velikim silama zajednički interes“.

– Sigurno će krak Turskog toka, mada je to interni srpski gasovod, biti jedan od predmeta razgovora danas. Srbija može pouzdano da računa da će da dobije snadbevanje iz tog pravca. „Srbijagas“ i „Gasprom“ rade intezivno na tome, potpisana je mapa puta, sve se odvija u okviru datuma kako smo predvideli, izjavio je Bajatović za Hepi tv.

Bajatović je najavio i da se sutra održavaju pregovori sa Energetskom zajednicom oko pozicije „Srbijagasa“ i da se nada da razgovori neće otići na „politički teren“.

– Optimista sam da ćemo uz podršku Putina dobiti krak tog gasovoda, kaže Bajatović.

U slučaju da prestane da funkcioniše dopremanje gasa preko Ukrajine, kaže, Srbija ima rezerve gasa „za crne dane“.

Inače, danas će u Beogradu biti potpisan memorandum o proširenju skladišta gasa u Banatskom dvoru na 750 miliona metara kubnih, što je povećanje od 60 odsto kapaciteta.

– To je za potrebe Srbije više nego dovoljno za bilo kakvu kriznu situaciju, istakao je Bajatović.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti